Måste man tävla??

Ja, frågan lyder alltså - Måste man tävla??
 
Ridsporten, liksom nästan alla andra sporter, är ju ganska tävlingsinriktad - Men individuell, och det fina med just ridsporten är att den passar alla, på alla nivåer. 
De som vill tävla, är duktiga och har kommit en bit i sin ridning, tävlar på en nivå. Sen finns även nivå anpassad för den som kanske inte kommit lika långt, men som ändå vill tävla.
Och självklart finns det även plats för den som inte alls vill tävla, utan bara hålla det på hobbynivå.
 
Men sen finns det ju en hel massa annat "tävlande", som kanske inte är lika "sunt och organiserat". När man rör sig i ridskolemiljö, hittar man här och där "inofficiella tävlingar" där man tävlar om vem som rider bäst i gruppen till exempel, eller vem som rider favorithästen bäst. Den sortens tävlande ogillar jag starkt, just därför att det aldrig finns en opartisk domare i det hela, och det slutar oftast i tårar eller mobbing av något slag.
 
Varför inte hjälpas åt, istället för att tävla??
Alla ungar i en ridgrupp är kanske inte lika bra på samma saker - Men alla är bra på nått! Någon kanske har en jättebra sits, medan en annan har en jättemjuk och stadig hand.
Vi måste inte hålla på att jämföra oss med varandra hela tiden - Det blir så tråkig stämning! Den som har en bra sits, kan istället söka inspiration, råd och tips hos den med mjuk och stadig hand - och den som har mjuk och stadig hand kanske i sin tur behöver träna på sin lätta sits, och tar hjälp och inspiration av någon annan i gruppen som är bra på det.
Visst, jag är instruktören, och så länge alla sitter på varsin häst så är ridningen en sak mellan hästen och dess ryttare - men oavsett hur gamla eller unga vi är, så kan vi alltid ta hjälp av, och lära oss av varandra.
 
Tänk så mycket roligare livet blir, om vi istället för att tävla om vem som rider favorithästen bäst, går ihop och hjälps åt, för att vi bägge två ska kunna rida den lika bra? Om alla jobbade i par, eller grupp, där alla är jämlikar, och jobbade mot ett och samma mål - Hur tror ni då att vi skulle må, i oss själva?? Om man kunde vara helt säker på, att ingen kommer att kritisera mig bakom min rygg, och ingen kommer att gå och göra om det som jag redan har gjort, för att jag gjorde det "för dåligt" i dennes ögon. Så mycket bättre, garanterat!!
 
Seriöst, det är 2013. Kanske är dags att vi börjar samarbeta lite mer, innan vi har glömt vad det innebär...
 
 
Enade vi stå, söndrade vi falla...



Åsikter

Åsikter om inlägget här:

Namn?
Kom ihåg?

Mailadress? (publiceras ej)

Blogg/Hemsideadress?

Åsikter:

Trackback
RSS 2.0